(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : عوامل و زمینه های چشم چرانی
نمایش موضوع اصلی :

غم هجران جمعه ۷ تیر ۱۳۹۲ ۱۰:۴۰ قبل از ظهر



عوامل و زمينه‌های بروز چشم چرانی :

هر کاری را که انسان انجام ميدهد به تبع آن يک سری آثاری را با خودش برای او به وجود می‌آورد، حال اگر انسان فعل خوب و پسنديده انجام دهد آثاری که به وجود می‌آيد عاقبت به خيری و نشاط برای او به همراه دارد، کار و عمل ناپسند هم به همين نحو است با خود يک سری آثاری را دارد که باعث می‌شود سرنوشت انسان را به تباهی بکشد و او را خسر الدنيا و الاخرة کند، چشم چرانی هم از جمله گناهانی است که وقتی با چشم انجام می‌شود در روح و جسم انسان به خصوص جوانان اثر خودش را می‌گذارد و گاهی اوقات انسان برای اينکه بتواند به آنچه که با چشم ديده است برسد زندگی و آينده خود را به مخاطره می‌اندازد و موجب تباهی خود می‌شود با اين بيان می‌توان گفت که آثار منفی چشم‌ چرانی بسيار است اما ما آثاری را به عنوان نمونه بيان می‌کنيم تا با اين آثار به طور خلاصه آشنا شويم:

آثاری که در جسم انسان دارد از جمله: 1- دشواری در تنفس 2- درد اطراف قلب 3- تپش قلب 4- ضعف و خستگی عمومی 5- سردرد 6- بی خوابی و کم اشتهايی

آثاری که در روح انسان دارد از جمله:

1- نگاه کردن به صحنه‌هايی که شهوت انگيز است شهوت حيوانی انسان را تحريک می‌کند و تخم شهوت را در دل به وجود می‌آورد.

2- هنگامی که چشم انسان چيزی را می‌بيند آن را طلب می‌کند و اگر به آن نرسد هميشه اندوه و حسرت دائمی با خود دارد.

3- هنگامی که شيطان از درگاه الهی طرد شد به عزت خدا قسم خورد که همه را از راه مستقيم منحرف کند مگر انسان‌های مخلص، حال بايد بدانيم که هر حرکت ضد اخلاقی که انجام دهيم در دام شيطان گرفتار می‌شويم و چشم چرانی کردن هم انسان را در دام شيطان گرفتار می‌کند.

4- از ديگر آثار چشم چرانی کردن اين است آدمی که اين خصلت را دارد هيچ گاه آرامش و آسايش در زندگی ندارد چون ذهن و دل او مدام دنبال صحنه‌هايی است که می‌بيند.

5- انسانی که چشم چران است در روز قيامت خداوند چشمان او را پر از آتش می‌کند و ميخ آهنين در چشمان او فرو می‌کند و به صورت ميمون وارد محشر می‌شود، 6- حسرت 7- رسوايی در دنيا 8-  عدم اعتبار و آبرو نزد ديگران 9- غضب الهی 10- قساوت قلب 11 –زمينه انجام گناهان کبيره 12- تأسف و اندوه 13- کم شدن علاقه به همسر 14- زمينه‌سازی برای طلاق و جدايی 15- آثار سوء بهداشتی 16- قبول نشدن نماز

درمان زمينه‌های بيماری چشم چرانی:

برای انجام هر کاری يک سری مقدماتی وجود دارد مثلاً کشتن مرغ زمينه ذبح گوسفند و نحر کردن شتر است، انجام دادن گناهان صغيره هم زمينه می‌شود برای گناهان کبيره. چشم چرانی و نگاه به نامحرم خود باعث گناهان بزرگ ديگری می‌شود، خلوت کردن با نامحرم، دوست بد، کتاب بد، فيلم بد مقدمه غرق شدن در دريای گناه است؛ لذا در اسلام از زمينه‌ها و مقدمات گناه نيز جلوگيری شده است؛ لذا بايد انسان مقدماتی را که با آن می‌شود گناه انجام داد را نابود و از خود جدا سازد، اين جداسازی‌ها در پنج عنوان به صورت فهرست‌ وار بيان می‌شود:

1- جداسازی و دور کردن ابزار و وسيله‌ای که انسان با آن می‌تواند گناه انجام دهد.

2- جداسازی و دور کردن رفيق بد که باعث گناه آدم می‌شود.

3- جداسازی و دور کردن انسان از شرکت در محل گناه.

4- جداسازی و دور کردن انسان از زمان انجام گناه، که نياز به برنامه ريزی صحيح دارد.

5- جداسازی انسان و دلّال گناه. يعنی ريشه مفاسد را بخشکانيم.

درمان بيماری چشم چرانی:

در قسمت قبل بيان کرديم که اگر زمينه انجام گناه را از بين ببريم مانع از انجام دادن گناه می‌شود، حال در اين قسمت به درمان خود بيماری چشم چرانی می‌پردازيم، چون انسانی که به اين عمل ناپسند مبتلا است ديگر راهکارهای مربوط به زمينه گناه برايش مفيد نيست لذا بايد راهکارهايی را که برای خود بيماری چشم چرانی درمان شود ارائه کنيم.

درمان بر دو دسته تقسیم می‌شود: 1- درمان فردی 2- درمان اجتماعی

حال مراحل درمان فردی را بيان می‌کنيم و بايد با خود عهد ببنديم که در عمل کردن به برنامه بسيار سختگير باشيم:

1- بعد از نماز صبح هر روزی با خداوند پيمان ببنديد که در امروز نگاه با قصد به نامحرمی نيندازد که اين کار هم فقط با استعانت خود خدا انجام می‌شود.

2- در طول روز مدام مراقب وسوسه‌های نفس و شيطان باشيد و با تجاوزهايش برخورد داشته باشيد.

3- در آخر شب، کارهايی را که در آن روز انجام داده‌ايد را با خود مرور کنيد و تمام مواردی را که اطاعت و يا مخالفت کرده‌ايد را يادداشت کنيد.

4- در يادداشت‌های که برداشته‌ايد، اگر اطاعت خدا را انجام داده‌ايد خدا را شکر کنيد و اگر نافرمانی او را انجام داده‌ايد استغفار الهی را انجام بدهيد اين برنامه را بايد تا مدتی ادامه دهيد.

5- داشتن مطالعه پيوسته پيرامون عاقبت گناه و عذاب‌هايی که به آن گناهان ميرسد، مطالعه در مورد قيامت و عوالم پس از مرگ داشته باشيم.

6- ياد خدا، که بهترين نوع آن نماز است. اگر مراقب نمازهای خود باشيم و سعی کنيم که در اول وقت بخوانيم باعث می‌شود جلوگيری کند از تمام فحشاها و کارهای بد، داشتن تضرع دائمی، توبه و استغفار نسبت به گناهان.

7- از ديگر کارهايی که می‌تواند جلوگيری از چشم چرانی بکند روزه گرفتن است، چون به واسطه روزه قوه شهوانی کم شده و ميل آدم نسبت به نگاه به نامحرم کاسته می‌شود.

8- کوچک ندانستن گناهان، که اگر اين عقيده را پيدا کرديم و گناه را کوچک دانستيم باعث می‌شود برای انجام گناهان کبيره راحت‌ تر باشيم و ترس از خدا نداشته باشيم.

برای درمان اجتماعی چشم چرانی هم راه حل‌هايی را ارائه کرده‌اند که به طور خلاصه بيان می‌کنيم:

1- داشتن حيا و عفت از طرف مرد و زن که باعث می‌شود از بسياری بی‌بندوباری‌ها جلوگيری شود.

2- داشتن حجاب کامل و رعايت آن که از طرف شرع مقدس برای زن و مرد تعيين شده است.

3- ازدواج کردن به موقع و داشتن رابطه گرم با همسر و مهربانی کردن به همديگر.

4- داشتن غيرت هم از ناحيه مرد نسبت به زن و هم بالعکس.

5- داشتن تفريحات سالم که يکی از اين‌ها ورزش کردن است. هر روز بايد ورزش کرد، ورزشی را که انتخاب می‌کنيم بايد متناسب با وضعيت جسمانی‌مان باشد که موجب ضرر بدنيمان نشود.

آثار چشم پاکی :

خداوند متعال به بندگان خود نعمت‌های متعددی را عطا کرده است، از جمله‌ی اين نعمت‌ها اعضای بدن انسان است که هر کدام در قبال اطاعت الهی وظيفه و مسئوليت خاصی را بر عهده دارد، اگر انسان به اين وظايفش با هرکدام از اعضای خود عمل کرد آن موقع آن اعضاء ارزشمند می‌شود و می‌تواند انسان را به آن هدف اصلی خود يعنی درجه لقاء الهی برساند، از جمله اين اعضاء چشم است که اگر نسبت به آن احکامی که خدا برايش تعيين کرده است فرمان‌بردار باشد سبب برکات و آثاری برای صاحبش می‌شود که به چند مورد از اين آثار اشاره می‌کنيم:

1- خداوند قدرتی به او می‌دهد که باعث می‌شود شگفتی‌ها و عجايب خلقت را بتواند ببيند.

2- خداوند به او قلبی راحت و با آرامشی را عطا می‌کند.

3- خداوند به او کمک می‌کند تا بتواند صفات نيکو کسب کند.

4- خداوند حورالعين را به ازدواج او در می‌آورد.

5- خداوند در دلش ايمانی را قرار می‌دهد که شيرينی آن را در درون خود احساس می‌کند.

6- خداوند او را از شجاع‌ ترين مردم قرار می‌دهد.

 

عفت در برابر عفت :

نکته ظریف دیگری که در مسأله «ناموس»‌نهفته است و روایات نیز آن را تأیید کرده اند این است که به هر دستی بدهی به همان دست پس می گیری، چنان که فرموده اند: «کَما تُدینُ تُدانُ»

آن طور که جزا دهی جزا بینی
امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود: «در زمان حضرت موسی ـ علیه السلام ـ مردی با زنی زنا کرد وقتی به خانه خویش آمد، مردی را با زن خود دید، آن مرد را نزد حضرت موسی آورد و از او شکایت کرد. در آن لحظه جبرئیل بر آن حضرت نازل شد و گفت: هر کس به ناموس
دیگران تجاوز کند به ناموسش تجاوز کنند. حضرت موسی به آن دو فرمود: با عفت باشید تا ناموستان محفوظ بماند.»

بنابراین، مؤمن با غیرت هرگز به ناموس دیگران نگاه حرام نمی کند، چرا که نمی خواهد کسی به ناموسش نظر بد داشته باشد.
هر که باشد نظرش در پی ناموس کسان ==پی ناموس وی افتد نظر بوالهوسان
شخصی از امام صادق ـ علیه السلام ـ پرسید: آیا نگاه کردن به پشت سر زنهایی که عبور می کنند جایز است؟ حضرت پاسخ داد: اگر به ناموس شما این گونه نگاه کنند، خوشنود می شوید؟! آنگاه فرمود: برای مردم همان را بخواهید که برای خود می خواهید.

 

نتیجه گیری:

• گناه را از سرچشمه جلوگيری کنيم و تقوا را از چشم شروع کنيم.

چشم پاک مقدمه پاک‌ دامنی است.

• چشم چرانی و بی عفتی مانع رشد معنوی انسان است.

• چشم چرانی در محضر خداست. (در محضر خدا معصیت نکنیم)

• لازمه ايمان حفظ نگاه از حرام است.

• جاذبه‌های غريزی را بايد کنترل کرد.

• چشم، قلاب شيطان است و چشم پوشی بهترين راه دوری از شهوات است.

• چشم، دل را به دنبال خود می‌کشاند.

• نگاه به نامحرم بذر شهوت را در دل می‌نشاند.

خدايا به آبروی محمد و آل محمد صل الله عليه و آله و سلم
توفيق نکردن معصيت عطا بفرما

Powered by FAchat