(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : تدابیر رفع تشنگی در روزه داری
نمایش موضوع اصلی :

*زينب* سه شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۳ ۰۴:۳۷ بعد از ظهر

تدابیر رفع تشنگی در روزه داری

سبب تشنگی در روزه‌داری، غلبه گرمی مفرط بر مزاج قلب و یا معده و یا کبد، یا تولید حرارت مفرط در بدن بر اثر تعب جسمی و یا روانی در طی ساعات روزه‌داری (و عوامل دیگر)، و کاهش رطوبات بدن است.
البته عطش‌های مرضی ناشی از وجود ماده نامناسب در معده یا سوءمزاج‌های گرم قلب نیز وجود دارند که ربط چندانی به روزه‌داری ندارند و شاید در این ماه تشدید شوند و لازم است با مراجعه به درمانگاه‌های طب سنتی ایران، درمان شوند.
همه ی غذاها و ادویه گرم و خشک، غذاهای مولد صفرا، خوراک‌های چرب و سرخ‌کردنی‌ها، کارهای بدنی زیاد، مواجهه با گرمای روز و تابش آفتاب؛ بوها، فکرها، استرس‌ها و احساساتی که موجب افزایش گرمی در مغز و قلب و معده و کبد شوند، موجب افزایش عطش فرد می‌گردند.

تدابیر رفع عطش:
الف) تدابیر سحر:
- خوردن خورش‌های همراه با آلو و زرشک
- پرهیز از خوردن چربی‌ها و خوراکی‌های چرب
- پرهیز از خوردن میوه‌های گرمسیری چون موز و انبه (و کمتر آناناس) که زیاده‌روی در خوردن آنها موجب افزایش غلظت خون می‌شود
- نوشیدن شربت‌های سرکه‌شیره، سکنجبین یا شربت آبلیمو یا شربت بیدمشک با گلاب یا آب آلو، تمر یا زرشک
- نوشیدن عرق کاسنی به تنهایی یا همراه با یک قاشق چای خوری تخم خرفه
- نوشیدن ماءالشعیر طبّی به جای آب و چای

ب‌) تدابیر طول ساعات روزه‌داری:
- بوییدن سیب گلاب، خیار، لیمو
- اسپری کردن گلاب خنک در فضای اتاق، شستشوی سر و گردن و سینه با آب خنک
- تنفس هوا و نسیم خنک که حرارت زاید قلب را کاهش می‌دهد
- خواب روزانه حدود یک ساعت که بهتر است در حدود پیش از ظهر باشد یا دست‌کم نزدیک غروب آفتاب نباشد
- بوییدن گلاب یا پاشیدن آن بر روی صورت (یا اسپری کردن آن) که موجب تقویت قوای عالی بدن می‌شود

ج‌) تدابیر افطار:
- پرهیز از خوردن چربی‌ها و خوراکی‌های چرب
- پرهیز از خوردن میوه‌های گرمسیری چون موز و انبه (و کمتر آناناس) که زیاده‌روی در خوردن آنها موجب افزایش غلظت خون می‌شود
- مصرف شربت‌های سرکه‌شیره، سکنجبین یا شربت آبلیمو
- مصرف کمتر شیرینی‌ها، به‌ویژه شیرینی‌های قنادی چون زولبیا و بامیه یا پشمک و محدود کردن مصرف آنها به برطرف کردن هوس
- پرهیز از مصرف زیاد خرما در مناطقی که درخت نخل رشد نمی‌کند (در مناطق خرماخیز، بیشتر خوردن آن منعی ندارد.)
- نوشیدن ماءالشعیر طبّی به جای آب و چای
- مصرف گلاب، هم برای تقویت معده و دهانه آن، و هم برای تقویت ارواح و قوا


دکتر ناصر رضایی‌پور، دستیار دکترای تخصصی طب سنتی ایران

منبع: سایت تندرستان (سایت مرجع طب سنتی)  
 


Powered by FAchat