(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : وکیل زن یا وکیل مرد؟
نمایش موضوع اصلی :

یاسمن دوشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۴ ۱۱:۳۴ بعد از ظهر

 تاكنون در خصوص مسأله اشتغال زنان در حرفه هاي گوناگون پژوهشهاي نسبتاً زيادي صورت گرفته است و حجم اين پژوهشها به ويژه در سالهاي اخير رو به افزايش است، اما اين امر در خصوص برخي از حرفه هايي كه شايد از نظر افكار عمومي جامعه چندان زنانه به شمار نمي روند، چشمگير نيست.

شغل وكالت از جمله اين مشاغل است، اين مشكل هم به دليلي است كه عنوان شد، و هم به اين خاطر كه از همان آغاز پيدايش اين حرفه شمار زنان مشغول به اين كار در ايران اندك بوده و اين روند پس از پيروزي انقلاب اسلامي با منع زنان از حضور در منصب قضاوت شدت بيشتري گرفت.
اما از مهمترين وقايع چند سال اخير راه يافتن زنان به هيأت مديره كانون وكلاي دادگستري است، مطمئناً حضور زنان در سطح مديريتي كانون وكلا مي تواند پيامدهاي مثبتي از نظر شكسته شدن كليشه هاي ذهني موجود در سطح جامعه در زمينه مردانه بودن شغل وكالت و نيز توانمنديهاي زنان در اين حرفه تخصصي داشته باشد.

تواناييهاي زنان در رشته وكالت
تواناييهاي زنان در حرفه وكالت از دو ديدگاه قابل بررسي است، ديدگاه نخست اين توانمنديها را صرفاً به صورت فردي در نظر مي گيرد و به ابعاد اجتماعي آن اهميت نمي دهد، اما ديدگاه دوم اين قضيه را بيشتر در ابعاد اجتماعي آن مورد توجه قرار مي دهد.

آنچه مسلم است زنان وكيلي كه در جامعه كار مي كنند بسيار دقيق تر از مردان هستند و هنگامي كه مي بينند موكلشان حق دارد، براي اثبات حق سماجت عجيبي از خود نشان مي دهند،
همچنين اهل زد و بند نيستند، موكلشان با اين اطمينان كه زنان هيچ دسيسه اي را در كارشان ندارند، احساس راحتي مي كنند.
کلا خانما کارشون درسته


 در بسياري از كشورها هم اكنون گرايش بر اين است كه ميزان حضور و مشاركت زنان در سطح مديريتي چه در مناصب سياسي و چه در بخشهاي اقتصادي اعم از خصوصي يا دولتي افزايش پيدا كند، اعتقاد بر اين است كه زنان معمولاً كارنامه پاك تري از فساد اخلاقي و ديگر زدوبندهايي كه در حرفه هاي گوناگون بيشتر به وسيله مردان صورت مي گيرد، دارند. اين مسأله مطمئناً در خصوص حرفه وكالت نيز به نوعي صادق است كه به خاطر حساسيت اين حرفه ابعاد گسترده تري نيز پيدا مي كند.

حضور وكيل زن در دعاوي خانوادگي
داشتن احساسات مشترك در زمينه هايي همانند دعاوي خانوادگي موجب مي شود كه وكلاي زن در چارچوب دفاع از حقوق زني رنجيده در واقع از حقوق همه زنان و از جمله خودشان دفاع كنند و تواناييهاي زنان را مانند مردان توانا عرضه نمايند.
 موكلهايي كه با زنان وكيل در تماسند در بيان مشكلات خانوادگي آزادترند، چون وكيل را از جنس خود مي دانند و اين احساس به آنها دست مي دهد كه او تمامي رنج و درد آنها را با جان و دل درك مي كند و از طرفي در ميان زنان هستند. گروهي كه در بيان مشكل خانوادگي ترجيح مي دهند با وكيل زن مشورت كرده و او را محرم خويش قرار دهند.

آثار مثبت توانمنديهاي زنان در حرفه وكالت
 حرفه وكالت علاوه بر آثار مثبتي كه براي خود زناني كه به كار مشغول مي شوند بر جاي مي گذارد، نتايج سودمندي براي همه زنان و نيز كل افراد جامعه به بار مي آورد، زيرا اشتغال زنان موجب مي شود كه آنها از ميزاني استقلال مالي برخوردار شوند و بدين ترتيب امكان چانه زني خود را در درون مناسبات خانوادگي بهبود بخشند و سهم بيشتري در زمينه تصميم گيريهاي درون خانواده پيدا كنند، از سوي ديگر اشتغال زنان به ويژه در رشته هاي غير از مشاغلي همچون معلمي يعني رشته هايي كه با نقش سنتي زنان يعني مادري سنخيت ندارند، موجب مي شود كه جامعه پذيري جامعه در جهت شكسته شدن كليشه هاي ذهني نادرست در خصوص نقش زنان در جامعه و توانمنديهاي حرفه اي آنان شتاب پيدا كند. از اين رو بسياري از صاحب نظران بر اين باورند كه حتي حضور نمادين زنان در برخي از حرفه ها و مشاغل به ويژه مشاغل نسبتاً حساس و تخصصي براي كليت جامعه سودمند است.

مشكلات حرفه اي وكالت زنان
در مورد مشكلات زنان در حرفه وكالت دو ديدگاه وجود دارد، نخستين ديدگاه معتقد است كه وكلاي زن با مشكلات و محدوديتهاي بيشتري روبرو هستند كه ناشي از جنسيت آنان است، اما در مورد ديدگاه دوم اين تفكيك و تمايز انكار مي شود و به مشكلات جنبه شخصي و غير جنسيتي داده مي شود.
اولين مشكل وكلاي زن وضعيت خانوادگي آنهاست، زن وكيل فرزند دارد، مادر است، زن وكيل همسر دارد با توجه به اين كه كودكان به سرپرستي مستقيم مادر نياز دارند و از نظر روحي و رواني زن وكيل را تحت فشار قرار مي دهد، حتي اگر وي پرستار هم براي كودك داشته باشد، ممكن است پرستار براي نگهداري كودك به موقع نيايد و با توجه به وقت دادرسي، زن وكيل مجبور مي شود فرزندش را حتي با خود به دادگاه ببرد، اما مرد وكيل به ندرت با اين مشكلات روبروست، زيرا در منزل مسؤوليت نگهداري فرزندان و اساساً كار خاصي را بر عهده ندارد.
 البته بيان مشكلات زن وكيل، مطلقاً به اين معني نيست كه وكيل زن را از وكيل مرد جدا و متمايز كنيم، اما به طور تفكيك براي زن وكيل مشكلات خاصي وجود دارد، از جمله اين كه خانمها راه درازي را طي مي كنند تا اين كه وجودشان را به دستگاه قضايي بقبولانند، البته اين نكته را هم نمي توان ناديده گرفت كه بسياري از وكلا حتي وكلاي زن مقايسه ميان وكيل زن و مرد را چندان درست نمي دانند و معتقدند كه جنسيت هيچ تأثيري در اين شغل ندارد، با اين فرض مشكلات وكلاي زن فقط در ارتباط با نگاه افراد از ديد فرهنگ حاكم بر جامعه است كه محول نمودن وكالت و يا مراجعات و برخورد با مسايل تأثيرگذار خواهد بود.
مسؤوليتهاي زنان در خانه درست دو برابر مردان است، به گونه اي كه اين مسؤوليتهاي خانگي موجب مي شود كه فشار كاري بيشتري نسبت به مردان بر آنان وارد آيد و به سبب همين مشكل شايد ارجاع پرونده هاي قضايي به زنان جز در موارد مربوط به مسايل خانوادگي در ديگر زمينه هاي حقوقي با اندكي ترديد صورت مي گيرد.

نگاه بين المللي به حرفه وكالت زنان
ترديدي نيست كه امروزه در سطح جهاني حضور زنان در سطوح مديريتي به يك ارزش جهاني تبديل شده است و به عنوان يكي از شاخصهاي توسعه انساني كشورها مورد توجه قرار مي گيرد، و اين سخن كاملاً درست است كه اين گونه موفقيتهاي زنان در ايران كاملاً به ارايه چهره اي مثبت تر از حضور زن در سطح مديريتي خصوصاً رشته وكالت و گفتگوهاي سازنده در عرصه قضاوت مي انجامد، چرا كه ورود زنان به عرصه مديريت كانون وكلاي دادگستري كه به نوعي خواسته شمار عظيم زنان تحصيل كرده حقوق تلقي مي شود، خود يك جنبه بسيار مهم است كه امروز به آن توجه شاياني شده است
.
 

نتیجه: وکیل خانم خیلی بهتر تره پس اگر وکیل لازم شدین حتما وکیل خانم برگزیده کنید بخصوص اگه خانم هستین بخصوص


 

نویسنده این مقاله: فرزانه عمادی
منبع: حقوقدان



ایشون خانم شعله داغلی هستن اولین وکیل محجبه زن در ترکیه در مراسم تحلیف وکالت


 


Powered by FAchat