(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : نگاهی به اصلاح طلبان/پرچم دار ما خاتمی هست/عارف شخصی محبوب میان اصولگریان
نمایش موضوع اصلی :

احسان فقط خدا جمعه ۲۷ شهریور ۱۳۹۴ ۰۷:۲۸ بعد از ظهر


مصاحبه ی محمدرضا خباز چهره ی معروف جریان اصلاح طلب ( چند دوره هم نماینده شهر ما در مجلس بود تقریباً یک دوره در میون در مجلس هستن وقتی هم نباشه دولتی ها یه مسئولیتی بهش میدن/   یک دوره رای میاره   دوره بعد رای نمیاره    باز دوره بعدش رای میاره خخخ ) با مثلث 



تحولات و تحرکات جریانات سیاسی برای نقش‌آفرینی در انتخابات مجلس شورای اسلامی از ابتدای سال ۹۴ وارد فاز جدیدی شد و بر همین اساس نیز دیدارهایی انجام می‌شود، این هفته آقای عارف با آقای دکتر حسن روحانی ملاقات کرد. برداشت و ارزیابی شما از این دیداری که اتفاق افتاد چه بود؟ 
 
در جریان ریز صحبت‌های رد و بدل شده میان آقایان عارف و روحانی نیستم؛ در حد‌‌ همان مطالبی که در رسانه‌ها آمد به قضیه آگاهم اما تحلیلم این است که امسال سال انتخابات است و انتخابات هم به دلیل آنکه مظهر و نماد مردمسالاری دینی در کشور ماست و در طول تاریخ انقلاب این بحث همواره مطرح بوده که باید انتخابات هر چه با شکوه‌تر برگزار شود، طبیعی است کسانی که می‌خواهند در انتخابات نقش‌آفرینی کنند، قرار ملاقات‌هایی را از ابتدای سال با یکدیگر می‌گذارند تا یک‌سری هماهنگی‌هایی را با هم انجام دهند، این کار هم در جریان اصلاح‌طلب و هم در جریان اصولگرا متصور است، بنابراین خیلی طبیعی است که این نشست‌ها زمینه‌سازی برای حضور با‌شکوه‌تر مردم در انتخابات می‌کند. با این مقدمه می‌گویم آقای عارف که در مظان کاندیدا شدن برای انتخابات مجلس است با آقای رئیس‌جمهور ملاقاتی داشت، این ملاقات‌ها، همفکری‌ها و مشورت‌ها باید اتفاق بیفتد تا هر کس به هر نحوی می‌تواند بحث مشارکت حداکثری مردم را مطرح و برای نیل به این هدف نقش‌آفرینی کند، به این معنا که «چه کنیم تا مردم در انتخابات حضور فعال داشته باشند؟» از اول انقلاب تا به حال به مشارکت هرچه بیشتر مردم در انتخابات مشروعیت دادیم، چون حزب فراگیر در کشور نداریم. همه شخصیت‌های سیاسی، اجتماعی و معنوی به صحنه می‌آیند تا برای حضور حداکثری مردم در پای صندوق‌های رای تلاش کنند، طبیعی است که این اتفاق هم این دوره می‌افتد. چه در ملاقات آقای عارف با آقای روحانی و چه در ملاقات‌های دیگر قطعا بحث مشارکت حداکثری مردم در وهله اول مدنظر مسئولان دلسوز نظام است. 
 
در انتخابات ریاست‌جمهوری وقتی آقای عارف انصراف داد، این اتفاق به رای‌آوری آقای روحانی در مرحله اول کمک کرد. آیا الان آقای روحانی به تحقق اهداف آقای عارف در انتخابات مجلس شورای اسلامی کمکی خواهد کرد؟ 
 
وقتی آقای عارف در انتخابات ریاست‌جمهوری از کاندیداتوری انصراف داد، اقدامش بسیار مهم و سرنوشت‌ساز بود و من در سخنرانی‌هایم می‌گفتم مردان بزرگ تصمیم بزرگ می‌گیرند. تصمیمی ‌که آقای عارف گرفت یک تصمیم مهم و سرنوشت ساز بود بنابراین نه‌تن‌ها اصلاح‌طلبان بلکه افراد منصف اصولگرا نیز معتقدند این کار در رقم‌خوردن سرنوشت انتخابات در‌‌ همان مرحله اول کاملا تعیین‌کننده بود، از این جهت کار آقای دکتر عارف را می‌ستایند و نسبت به این حرکت و از خودگذشتگی و ایثار او اظهار تحصین می‌کنند. من از جمله افرادی هستم که وقتی آقای عارف انصراف داد گفتم تصمیم او بسیار مهم و اثرگذار بود. آن زمان آقای عارف یک استاد دانشگاه و آقای روحانی نامزد انتخابات بود و آقای روحانی با کناره‌گیری دکتر‌عارف از نامزدی توانست رای لازم را برای تصدی جایگاه ریاست‌جمهوری در‌‌ همان مرحله نخست به دست آورد ولی الان آقای روحانی رئیس‌جمهور کشور است. بنابراین طبیعی است که باید نسبت به برگزار شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی کاملا ‌بیطرف باشد. ما سوابق آقای روحانی را از قبل از انقلاب می‌دانیم. من جوان ۱۸ ساله بودم که نوارهای آقای دکتر روحانی را در مدرسه فیضیه قم این طرف و آن طرف می‌بردم که اگر دستگیر می‌شدم حداقل ۳ سال زندان می‌بریدند، چون از سالیان پیش آقای روحانی را می‌شناسم می‌دانم انسانی نیست که خدایی ناکرده امکانات دولتی را برای بهره‌برداری انتخاباتی یک فرد یا جریان سیاسی به کار گیرد چون رای مردم را حق‌الناس می‌داند، بنابراین اگر منظور کمک‌های فکری است بدیهی است پاسخ این سوال مثبت است اما اگر منظور کمک‌های مالی و به کارگیری امکانات دولتی در جهت تقویت یک فرد یا جناح سیاسی خاص است، قطعا این اتفاق نخواهد افتاد و جواب سوال منفی است. 
 
شما جایگاه آقای عارف را کجای جریان اصلاحات می‌دانید؟ 
 
آقای عارف را از اصلاح‌طلبان معتدل می‌دانم حرکتی که آقای عارف در انتخابات ریاست‌جمهوری انجام داد نشان‌دهنده همین موضوع بود. او هم در حرکت، هم در روش و هم در منش یک اصلاح‌طلب کاملا معتدل است. آقای عارف با حکم مقام معظم رهبری هم‌اکنون در مجمع تشخیص مصلحت نظام عضویت دارد. او فردی است که منافع ملی کشور را بر منافع شخصی و جریان سیاسی ‌ترجیح می‌دهد. 
 
آیا آقای عارف جایگاه‌محوری در اردوگاه اصلاحات دارد یا یکی از شخصیت‌های این جریان است؟ 
 
نقش‌محوری تحت این عنوان که فقط آقای عارف باشد و بس، شخص خود آقای عارف بار‌ها اعلام کرده که من ارادت فراوانی به آقای خاتمی دارم، بنابراین آقای عارف یکی از شخصیت‌های برجسته و موفق جریان اصلاحات است که بین اصولگرا‌ها نیز به دلیل حرکت‌های صحیح و منطقی در حوزه سیاسی مورد علاقه و محبوبیت است. 
 
آیا آقای عارف می‌تواند سرلیست اصلاح‌طلبان در حوزه انتخابیه تهران باشد؟ 
 
خود او به این سئوال جواب داده که تا فهرست اصلاح‌طلبان مشخص نشود، اظهارنظر در این موضوع زود است. 
 
آقای عارف در انتخابات چه کمکی به جریان اصلاحات می‌کند یا چه نقشی را ایفا خواهد کرد؟ 
 
آقای عارف یک شخصیت معتدل است. او امروز از محبوبیت و مقبولیت بسیار بالایی بین اصلاح‌طلبان و اصولگرایان برخوردار است. 
 
یعنی می‌تواند محل ائتلاف اصلاح‌طلبان و اصولگرایان معتدل باشد؟ 
 
می‌تواند یکی از افراد اثرگذار در این جریان باشد. 
 
یعنی می‌تواند میان معتدلان دو جناح ائتلاف ایجاد کند؟ 
 
می‌تواند یکی از افرادی باشد که در وقوع این ائتلاف موثر است. 
 
پس جریان اصلاحات به این می‌اندیشد که معتدلان دو جناح را با یکدیگر در انتخابات مجلس شورای اسلامی با هم به ائتلاف برساند؟ 
 
این نظر شخص من است و از دیدگاه رسمی جریان اصلاحات ‌بی‌اطلاعم. 
 
پس چه‌طور به این تحلیل رسیدید؟ 
 
معتقدم قبل از آنکه به مجلس دهم فکر کنیم باید ببینیم کدام جریان سیاسی بیشترین کرسی‌ها را به دست می‌گیرد، باید به این اندیشید که اکثریت نمایندگان کسانی باشند که با اتخاذ تصمیمات درست و همراه با اعتدال و به دور از افراط و تفریط در مجلس به حل مشکلات کشور کمک کنند. 
 
فکر می‌کنید آقای عارف همچون انتخابات ریاست‌جمهوری تا آخر با اصلاح‌طلبان بماند و طبق مکانیزم و خط مشی جریان اصلاحات در انتخابات مجلس شورای اسلامی ورود کند یا آنکه اگر ببیند مکانیزم تشکیلاتی اصلاح‌طلبان با اهداف او در مجلس همخوانی ندارد جدا می‌شود و فهرست مستقل می‌دهد؟ 
 
قسمت دوم این سوال برخلاف منشی است که قبلا آقای عارف در انتخابات ریاست‌جمهوری از خود نشان داده است یعنی اینکه جدا شود و فهرست مستقل دهد با سابقه عملکردی آقای عارف همخوانی ندارد. در ۲۴ خرداد ۹۲ آقای عارف نه‌تن‌ها از جریان اصلاحات جدا نشد، بلکه به نفع هدف جریان از کاندیداتوری انصراف داد، بنابراین چنین فرضیه‌ای از اساس غلط است. 
 
یعنی آقای عارف در چارچوب مکانیزم انتخاباتی اصلاح‌طلبان عمل می‌کند؟ 
 
همین طور است. چون فکر این است که تعداد قرار‌گرفتن اکثریت کرسی‌ها در اختیار یک جریان سیاسی ملاک نیست بلکه مجلس آینده باید مجلسی باشد که حضور معتدلان دو جناح اصلاحات و اصولگرا در آن پررنگ و غالب باشد تا بتوانند با هماهنگی دولت گره‌ها و مشکلات کشور و مردم را حل کنند چون تفکر این است و آقای دکتر عارف هم با این تفکر موافق است که می‌توان با اصلاح‌طلبان و اصولگرایان معتدل مجلسی قوی و محکم را آراست. 
 
اما چنین خصیصه‌ای را هم برای آقای لاریجانی بر می‌شمرند و می‌گویند او توانست محل ائتلاف اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در دو دوره مجلس شورای اسلامی باشد آیا هر دو، آقایان لاریجانی و عارف این ویژگی را دارند یا آنکه ویژگی آقای عارف بر آقای لاریجانی می‌چربد؟ 
 
هر کدام یک خصوصیتی دارند. هر دو شخصیت ‌های بارزی هستند. بار‌ها در مصاحبه‌هایم گفتم اگر مجموعه‌ای از اصلاح‌طلبان و اصولگرایان به جمع‌بندی برسند و زیر این لیست را چهار نفر یعنی آقای خاتمی، ‌ هاشمی، آقای ناطق و آقای لاریجانی امضا کنند، آن لیست فهرست بر‌تر کشور خواهد بود. من آقای لاریجانی را هم در بُعد اینکه توجه به جریان اصلاح‌طلب و هم اینکه توجه به جریان اصولگرای معتدل دارد، از این جهت مشابه آقای دکتر عارف می‌دانم ولی به آن معنا نیست، که هر دوی آن‌ها مثل هم می‌اندیشند و یک مشی سیاسی دارند.

Powered by FAchat