(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : چرا نماز قضای مادر خوانده نمی شود?
نمایش موضوع اصلی :

بانوی آفتاب شنبه ۲۴ بهمن ۱۳۹۴ ۰۷:۲۳ قبل از ظهر

 

چرا نماز قضای مادر خوانده نمی شود?

یکی از سوالاتی که در ذهن بعضی از خواهران محترم پیش می آید این است که اگر اسلام بین زن و مرد فرقی نمی گذارد،چرا بعد از فوت پدر بر پسر بزرگ واجب است که نماز قضای پدر را بخواند در حالیکه نماز  قضای مادر بر او واجب نیست؟

 جواب-اولاً: روایات متعددی داریم که ازاین جهت فرقی بین زن و مرد نمی گذارند.  امام صادق (علیه السلام)فرمود:اَلصلاةُ التی دَخَلَ (حَصَلَ)وَقتُها قَبلَ اَن یَمُوتَ المَیتُ یَقضی عَنهُ اَولَی الناسِِ.(وسائل الشیعه:ج5،ص368 ،باب 12-از ابواب قضاءالصلوات -مستمسک العروةالوثقی ج7ص137 -بحارالانوار ج 88 ص133.)

قبل از آن که انسان بمیرد اگر وقت نماز رسید (و آن نماز قضا شد)آن نماز را سزاوار ترین و نزدیکترین فرد به میت قضا می کند. و باز آن حضرت(علیه السلام)فرمود: از طرف میت حج،روزه،آزاد کردن بنده و هر کار خوبی قضا می شود .(بحار الانوار ج88ص 134)

در روایات متعدد آمده که از میت ،نماز و روزه و ...قضا شود و میت شامل زن و مرد می شود و اگر در بعضی از روایات کلمه ی مرد ذکر شده است از باب غلبه ومثال است .

 ثانیاً:بسیاری از مراجع می فرمایند بر پسر بزرگ نماز قضای مادر هم واجب است و اینک به فتاوای آنها توجه فرمایید .  اگر پدر و مادر نماز و روزه خود را به جا نیاورده باشند...بر پسر بزرگ واجب است که بعد از مرگشان به جا آورد.(حضرت آیة الله اراکی (ره)) .

اگر پدر به جهت عذری نماز یا روزه اش را به جا نیاورده باشد بعد از موت او بر پسر بزرگتر واجب است قضا نماید ... و در مورد مادر نیز احتیاط واجب رعایت این حکم است.(حضرت آیة الله العظمی گلپایگانی(ره) و صافی ).

احتیاط واجب آن است که پسر بزرگتر نماز و روزه ی فوت شده ی مادر را قضا کند.(حضرت آیة الله العظمی فاضل لنکرانی) .

برپسر بزرگتر(یهنی بزرگترین پسری که بعد از مرگ آنها در حال حیات است )واجب است که نماز و روزه هایی که از پدر یا مادر فوت شده ...بعد از مرگ بجاآورد(حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی).

ثالثاً:اگر پدری فوت کرد و همه ی فرزندان او دختر بودند در این جا فرقی بین پدر و مادر نیست.

رابعاً:اگر نماز قضای پدر بر پسر بزرگتر واجب است و نماز قضای مادر واجب نیست برای آن است که آن روزی که این دختر بود حضرت حق تعالی قضای نماز و روزه پدر را به عنوان تکلیف زاید بر او واجب نکرده بود.امروز هم که آن دختر مادر شده خدای حکیم نمی فرماید نماز قضای این مادر بر پسر بزرگتر واجب است .ولی این پدر آن روزی که پسر بود خداوند قضای نماز پدر را به عنوان یک تکلیف زیادی بر او واجب کرد امروز هم فوت کرده پسر بزرگش باید نماز قضایش را به جا آورد.

خامساً:چون پسر بزرگتر فقط اموالی را به نام (حِبوَه)از قبیل سجاده،شمشیر و اسب سواری و ...رااز پدر ارث می برد و دیگر فرزندان محروم هستند در آن اموال باید پسر بزرگتر نماز قضای پدر را هم به جا آورد.خلاصه ی مطلب قرقی بین زن و مرد نیست  و اگر کمی فرق است بر اساس حکمت و منطق و استدلال است.

(با استفاده از کتاب زن در آوینه جلال و جمال از حکیم فرزانه استاد علامه آیة الله جوادی آملی)



Powered by FAchat