(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : تربیت كودك از نگاه نبوی
نمایش موضوع اصلی :

یاس بهشتی چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ ۰۳:۳۲ بعد از ظهر


مقدمه


كودكان ارزشمند‌ترین و ظریف‌ترین هدیه‌ای هستند كه خداوند به امانت به ما سپرده و ما را بر سرنوشت آنها حاكم كرده است و ما نیز وظیفه داریم كه این بار مسئولیت را با مطلوب‌ترین روش‌ها به سر منزل مقصود برسانیم.

لازمه تربیت صحیح كودك، یاری گرفتن از قرآن و احادیث و رعایت موازین اسلامی است.

روش اسلام در تربیت كودك، محبت و پند و نصیحت توأم با مدارا و احتیاط است كه باید در عین حال دلنشین و مؤثر باشد.

بنابراین تنبیه و مجازات نخستین عامل تربیتی در اسلام نیست، بلكه ابزاری است كه در صورت سودمند واقع نشدن رفق و محبت در ایجاد عادات خوب به كار می‌آید.
 
در تربیت اسلامی زیاده‌روی دیده نمی‌شود و فقط از این راه می‌توان افرادی معتدل را تربیت كرد؛ به طوری كه تمام قوای او اشباع و تعدیل شوند و جسم و روح و عقل، هماهنگ باشند.
 
به یاد داشته باشیم كه مقوله تربیت، فارغ از جنبه روحی و نفسانی آن، جنبه بدنی و عقلی را نیز شامل می‌شود و هر گاه این سه به موازات یكدیگر و به طور صحیح تربیت شوند، قطعاً انسان توانا و مستعدی را تقدیم جامعه بشری خواهیم كرد.
  
خانواده، مدرسه و گروه‌های دینی عواملی هستند كه صرف‌نظر از عوامل قهری همچون وارثت، بر روش و منش كودكان تأثیر به سزایی دارند.

موضوع تعلیم و تربیت و روش‌های مطلوب آن از زمان‌های بسیار دور مورد توجه بشر بوده و در تمام عصرها در زندگانی انسان اهمیت والایی داشته است.

علاوه بر پیامبران الهی كه رسالت و مسئولیت تعلیم و تربیت جوامع بشری را عهده‌دار بوده‌اند، دانشمندان، فلاسفه و اندیشمندان هر جامعه و ملتی نیز همگام با آنان در این رهگذر می‌كوشیده‌اند.
  
دانشمندان اسلامی نیز از آغاز قرن اول اسلامی تا كنون، به مدد قرآن و حدیث رهنمودها و تألیفات ارزشمندی

از خود بر جای گذاشته‌اند كه همه از آموزه‌های اسلامی الهام گرفته‌اند.

در این مقاله بر آنیم كه پس از بررسی اجمالی مفهوم تربیت و انواع آن، تربیت كودك در دیدگاه و سیره پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله و سلم) را بررسی كنیم.

Powered by FAchat