(نسخه قابل پرینت موضوع)
عنوان موضوع : چرا دیه بخشی از اندام تناسلی مرد، از دیه زن بیش تر است؟ آیا زن این قدر بی ارزش دانسته می شود؟
نمایش موضوع اصلی :

بلاغ مبین پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ ۰۲:۴۵ قبل از ظهر


کسانی که دیه را نشان دهنده ارزش انسانی محاسبه می کنند، خود بی احترامی بزرگی به مقام انسانیت کرده اند. از نظر قرآن ارزش جان یک انسان، به اندازه ارزش جان تمام انسان هاست. یعنی آنکه اصلا نمی توان ارزش جان انسان، را در مقداری محدود ارزیابی کرد:

 مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَميعاً وَ مَنْ أَحْياها فَكَأَنَّما أَحْيَا النَّاسَ جَميعاً (32 مائده) هر كس، انسانى را بدون ارتكاب قتل يا فساد در روى زمين بكشد، چنان است كه گويى همه انسانها را كشته و هر كس، انسانى را از مرگ رهايى بخشد، چنان است كه گويى همه مردم را زنده كرده است.

و در بحث ارزش انسانی هیچ تفاوتی بین زن و مرد وجود ندارد و خدای متعال هر دوی آنها را یکسان به شمار می آورد:

مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَياةً طَيِّبَةً وَ لَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما كانُوا يَعْمَلُونَ (97 نحل) هر كس كار شايسته‏اى انجام دهد، خواه مرد باشد يا زن، در حالى كه مؤمن است، او را به حياتى پاك زنده مى‏داريم و پاداش آنها را به بهترين اعمالى كه انجام مى‏دادند، خواهيم داد.

بنابراین در بحث دیه اصلا نباید تصور نمود که معیاری برای ارزیابی پیدا نموده ایم! و الا چه کسی می تواند بگوید ارزش یک طفل دو دقیقه ای با یک دانشمند یا آیت الله یکسان است در حالی که دیه هر دوی آنها یکی است؟

پس باید توجه نمود که تفاوت های حقوقی  جایگاه دیگری دارند. و برای برخورد حکیمانه با تفاوت ها بیان شده اند. و الا اگر بخواهیم این چیزها را با عینک نزاع بین زن و مرد بنگریم باید بگوییم که اسلام بهای بیشتری به زن داده است. چون وقتی  مردی از دنیا می رود دیه او (100 شتر) به زنش می رسد، در حالی که با مرگ زن، نصف آن دیه به شوهر می رسد! در واقع دیه بیشتر نصیب زن می شود! چرا که دیه را به خود مرده نمی دهند بلکه به بازماندگان او می دهند.

همچنین باید توجه داشت که بیان چنین مطالبی علاوه بر بغض ورزی و کینه جویی  حاکی از  نگاه غیر واقعی است. چون مطابق احکام دینی، دیه تمام اعضای زوج انسان به اندازه یک دیه کامل است. و این قاعده در زن و مرد جاری است.  با این حال چرا در بین این همه از اعضای زوج، تنها نگاهشان به قسمت خاصی بوده است؟ مثلا چرا نگفته اند که دیه زن به اندازه دین یک چشم مرد است؟

همچنین تذکر این مطلب مفید است که  دیه زن تا یک سوم با دیه مرد هیچ تفاوتی ندارد. و این می تواند نشانگر آن باشد، در جایی که آسیب جدی نیست و دیه به خود فرد می رسد، فرقی بین زن و مرد  نیست. اما هنگامی که آسیب جدی وارد می شود و نوعی ناکارآمدی ایجاد می کند، به هر حال خسارتی اقتصادی به خانواده (در کنار سایر معضلات) وارد می شود که باید به نوعی آن را جبران کرد و طبیعتا با توجه به آنکه مرد نیروی کار است، آسیب دیدن او، خسارت اقتصادی بزرگ تری برای خانواده به دنبال خواهد داشت که باید بیشتر به جبران آن اهتمام داشت. و شاید از همین روست که دیه مرد در مواردی بیشتر از دیه زن است.


بخشی از نظرات کاربران
 

پاسختون تا جايي قابل قبول و از يه جايي به بعد بي ربط هست.....

"چون وقتی مردی از دنیا می رود دیه او (100 شتر) به زنش می رسد، در حالی که با مرگ زن، نصف آن دیه به شوهر می رسد! در واقع دیه بیشتر نصیب زن می شود! چرا که دیه را به خود مرده نمی دهند بلکه به بازماندگان او می دهند."
اين بخشي از پاسخ شماست...
در صورتي كه حتي با اين استدلال هم حرفتون منطقي نيست....

طبق گفته خودتون وقتي مردي از دنيا ميره اين 100 شتر به بازماندگانش ميرسه.... نه همسرش...
يعني اگر بچه داشته باشه.. به فرزندان . مادر و قسمتي (اون هم قسمت كوچكي) به همسرش....
اما زن وقتي بميره اين طور نيست....

حالا بيايد جدا برسي كنيد...
آسيب به قسمتي از بخش تناسلي مرد....چه ديه اي داره.. و آسيب به بخش مشابه تناسلي زن چه ديه اي....

حالا اين تفاوت رو توجيه كنيد....

در صورتي كه اگه از نظر ازدياد نسل هم باشه... هر دو به يك اندازه مهم و حياتي اند....

 

سلام و تشکر از توجه شما
باید دقت نمایید که عمده استدلال مطرح شده این بود که دیه بیانگر ارزش انسان نیست. و درباره دیه مرد از دنیا رفته، حتما توجه دارید که پس از مرگ پدر، معمولا سرپرستی خانواده به عهده زن قرار می گیرد. بنابراین آن دیه کمک کار همسرش است. و قسمت عمده دیه در اختیار همین همسر قرار می گیرد. حتی اگر در اسم دیه به فرزند رسیده باشد.
و در احکام اسلامی، باید متوجه باشیم که مساوات در اسلام معیار اساسی برای بیان حقوق زن و مرد نیست. چون تفاوت های ذاتی زن و مرد، مسلتزم تفاوت در حقوق و وظایف است. تا عدالت محقق شود. و الا اگر بخواهیم حتی بحث تولید مثل را مد نظر قرار دهیم، در نظر بگیرید که یک زن در ده سال چند فرزند می تواند بیاورد و یک مرد چند فرزند می تواند داشته باشد؟ که قطعا یک مرد می تواند ده برابر زن، فرزند داشته باشد. آیا این ها با یکدیگر قابل مقایسه هستند؟

لطفا در صورتی که مایل به ادامه گفتگو هستید، در یکی از جوامع مجازی که مرکز ملی در آن تالار گفتگو دارد، حضور یابید. به هر حال این سایت برای گفتگو طراحی نشده است.

سلام
با توجه به گفته شما این امر محسوسه که:بعد از از دست دادن مرد دیه بین اعضاءخانواده تقسیم میشودچرا؟
چون این اعضا خانواده هستن که برای گذران زندگی با بودجه ای که بهشون تعلق بگیره زندگی میکنن
اگر هم با فوت زن به مرد برسد مرد چون نان اور خانه است از ان استفاده برای اعضا خانواده میکند پس نتیجه می گیریم پول اونجا تقسیم بین همه میشه و مسئولیت با خودشونه و اگر زن بمیره دیه کامل در دست مرد قرار داره تا اعضا رو سرپرستی کند و عدالت برقراره

ببخشید مرد که خودش به تنهایی نمیتونه فرزند بیاره این یک کار مشترک است.بعدش هم بهتره توجیه رو کنار بگذارید اینطور که واضح است اسلام یک دین زن ستیز است.

سلام
اگر اسلام دین زن ستیزی است چرا یک زن را الگو و نمونه ای برای تمام مومنان (مرد و زن) معرفی می کند؟ (آیه 11 سوره تحریم) روشن است که اسلام در مقام ارزش گزاری هیچ فرقی بین زن و مرد نمی گذارد:
مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَياةً طَيِّبَةً (97 نحل) هر كس كار شايسته‏اى انجام دهد، خواه مرد باشد يا زن، در حالى كه مؤمن است، او را به حياتى پاك زنده مى‏داريم.
این تصورات غلطی که بیان نموده اید، دو ریشه دارد:
1-تصور کرده اید که تفاوت احکام حقوقی به معنای تفاوت ارزشی است. مثل آنکه بگوییم چون قوانین کاری راننده ها با قوانین کاری کارگرها فرق می کند پس یکی با ارزش تر از دیگری است! در حالی که جایگاه اجتماعی افراد، سبب این تفاوت ها شده و این ربطی به ارزش گذاری ندارد.
2-تصور کرده اید که اصل مساوی بودن است در حالی که از نظر اسلام، اصل عدالت است و تساوی در بعضی موارد عین بی عدالتی است.


3سلام ظاهرا تصور نموده اید که فرزند مرد، پسر است و فرزند زن دختر است! و الا آمار زنان و مردان جهان، چه ربطی به نقش متفاوت زن و مرد در تولید مثل دارد؟



Powered by FAchat