قمرخانم |
پنجشنبه ۱۰ امرداد ۱۳۹۲ ۱۲:۲۶ بعد از ظهر |
دكتر احمد عامري/دکتراي بهداشت محيط و استاد دانشگاه علومپزشكي تهران
قابلمه سالم چه ويژگيهايي دارد؟
هركدام از ظروفي كه براي پختوپز در بازار وجود دارند، ويژگيهاي خاصي دارند و همه هم ميتوانند مناسب باشند...
البته به دو شرط؛ اول اينكه استاندارد يا محصول كارخانه معتبري باشند و دوم اينکه از آنها درست نگهداري شود. اما بد نيست در مورد ويژگي چند نوع از پركاربردترين آنها نکاتي را بدانيد.
قابلمه مسي بايد قلعاندود باشد
استفاده از قابلمههاي مسي كه از قديم به كار ميرفتهاند و دوباره استفاده از آنها رواجيافته هم قواعدي دارد، مثلا بايد دقت كرد قابلمه مسي حتما درست قلعاندود شده باشند زيرا در غير اين صورت مس كه جزو فلزات سنگين است، وارد غذا و در صورت مصرف غذا وارد بدن ميشود و ميتواند مشكلساز شود. اگر قلعاندود ظروف مسي خوب انجام نشده باشد، در صورتي كه ماده ترشي مثل آبليمو با آن برخورد كند، زرد ميشود و هنگام خريد ميتوان اين نكته را براي اطمينان امتحان كرد. بهتر است از اين قابلمهها براي طبخ مواد نشاستهاي استفاده کرد.
چدني و آلومينيومي
امروزه در بازار قابلمههايي با اسم چدني هم وجود دارد. از قديم ديگهاي چدني براي طبخ غذاهايي مثل آبگوشت و... به كار ميرفته است. اگر واقعا اين قابلمههاي جديد هم چدني باشند كه بعيد ميدانم، با فشار و ضربه ميشكنند و بايد مراقب بود.
در نهايت اينكه بهتر است قابلمهها به جز قابلمههاي آلومينيومي كه ميتوان آنها را حتي با سيم ظرفشويي هم شست، با اسفنج نرم شسته شوند تا آسيب نبينند و هرچند وقت يكبار، به محض آسيبديدن، آنها را تعويض كرد. هزينهاي كه با اين كار ميپردازيم، خيلي بهتر از اين است كه سلامتمان را از دست بدهيم و قرار باشد براي درمان هزينه كنيم.
|