میوه خام و رسیده آناناس حاوی یک آنزیم پروتئولیتیک به نام «بروملین» یا «بروملائین» (Bromelain) است که اولین مرتبه در سال 1981 میلادی از آن استخراج شد. این ماده در میوه آناناس به میزان کمی وجود دارد و بیشتر در ساقه آن به فراوانی یافت میشود. بروملین به عنوان ضد آماس پس از اعمال جراحی دندان، جراحی زنان، جراحی عمومی، درمان کوفتگیها، خونمردگیها، زخمهای بعد از تصادفات و آبسهها به کار میرود. از عصاره بروملین کپسول، کرم یا پانسمانهای پزشکی تهیه میکنند.
* بروملین موجود در آناناس عملکرد پروتئینی را که در 30 درصد سرطانها دخیل است، متوقف کرده و قادر است سیستم ایمنی بدن را برای هدف قرار دادن و نابود ساختن سلولهای سرطانی تحریک کند. دریافت زیاد این آنزیم به مدت چند ماه، باعث از بین رفتن تومورهای سرطانی میشود بدون این که عارضه جانبی ایجاد کرده باشد.
این خاصیت آناناس به ویژه در سرطان سینه، ریه، روده بزرگ، تخمدان و سرطان پوست به اثبات رسیده است.
* آناناس دردهای ناشی از آرتروز و آرتریت را تسکین میدهد. این خاصیت آناناس به وجود آنزیم بروملین بازمیگردد که یک ضدالتهاب طبیعی فوقالعاده است. بدین به راحتی میتواند این آنزیم را جذب و وارد خون کند. در این صورت این آنزیم باعث تنظیم فعل و انفعالات شیمیایی بدن میشود و از بروز التهاب در بدن جلوگیری میکند. این آنزیم گرما، قرمزی موضعی و ورم این بیماریها را کاهش میدهد.
* آناناس برای افراد مبتلا به اضافه وزن مناسب بوده و این افراد میتوانند در دوره رژیم لاغری خود از آن بهره ببرند زیرا بروملین موجود در این میوه باعث تخریب فیبرهای کلاژن که سلولهای چربی را در خود ذخیره میکنند میشود. بروملین ضداحتباس آب است و آب جمع شده در سطح سلولیتها را از بین میبرد.
* آناناس میوهای اشتها برانگیز بوده و برای افرادی که با هضم غذا مشکل دارند، بسیار مناسب است. این میوه اسید معده و نفخ را کاهش میدهد.
* حتماً دیدهاید که هنگامی که به عیادت بیمار به ویژه افرادی که به تازگی جراحی کردهاند میروند، آناناس میبرند. در خصوص دلیل این امر گفته میشود بروملین موجود در آناناس، باعث التیام زخمها میشود زیرا جریان خون را بیشتر کرده و سبب میشود مواد مغذی سریعتر به زخمها برسد. البته لازم به ذکر است که بروملین در فرایند کنسروسازی و پخت از بین میرود از این رو آناناس تازه نسبت به کمپوت آناناس، خواص بیشتری دارد.
* بر اساس طب چینی، آناناس خاصیت خنککنندگی دارد و برای درمان آفتابسوختگی بسیار مفید است.
* آناناس در درمان بیماریهای روده مناسب بوده و برای برطرف نمودن یبوست، از آن استفاده میشود.
* آناناس در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی و عروقی مفید است. این میوه همچنین مانع لخته شدن خون شده و به از بین بردن رسوب روی دیوارههای سرخرگ کمک میکند.
* آناناس حاوی منگنز است و مصرف آن برای استخوانسازی و سلامت استخوانها مفید است.
* آناناس به دلیل برخورداری از ویتامین C، نقش مؤثری در بهبود سرماخوردگی، تسکین گلودرد و کاهش میزان سرفه دارد. همچنین پزشکان به افرادی که زیاد دچار سرماخوردگی میشوند توصیه میکنند آب آناناس بنوشند.
* آناناس به دلیل برخورداری از ویتامین C، خطر بیماریهای لثه را کاهش میدهد و با باکتریهای مهاجم و سموم دیگری که باعث بیماری لثه میشود، مبارزه میکند.
* آناناس در حفظ سلامتی چشم مؤثر بوده و مانع از بیماریهای چشمی مربوط به سن میشود.
* آناناس به راحتی مخاط بدن را پاکسازی میکند و در عین حال به درمان سایر علائم و مشکلات تنفسی همچون برونشیت، آسم و ذاتالریه کمک میکند.
* آناناس حاوی پکتین فراوان است و این ماده در کاهش کلسترول خون مؤثر است. لازم به ذکر است که پکتین موجود در آناناس با پختن این میوه، آزاد میشود.
* آناناس و آب این میوه برای ورزشکاران بسیار مفید است زیرا آناناس از نظر تأمین انرژی برای بدن همپایه موز میباشد.
* آناناس در خانمها باعث کاهش درد قاعدگی میشود.
* اگر آناناس به همراه غذا خورده شود، به گوارش غذا کمک میکند و برای افراد مبتلابه سوء هاضمه مفید است. این افراد میتوانند 1 تا 2 ساعت قبل یا بعد از غذا آناناس بخورند.
* آب آناناس دارای مقدار زیادی پتاسیم است که به حفظ تعادل الکترولیتی بدن کمک میکند و برای افراد مبتلا به فشار خون مفید میباشد.
* آب تازه میوه آناناس، در دفع کرمهای رودهای، دیفتری، عفونت گلو و تهوع صبحگاهی مؤثر است.
* آب آناناس مُدر است و ادرار را زیاد میکند از این رو برای بیماران کلیوی مناسب است.
نکات مهم
همانطور که گفته شد در آناناس آنزیم بروملین وجود دارد اما ممکن است برخی افراد نسبت به این ماده آلرژی داشته باشند. زنان باردار و شیرده، کودکان زیر 6 سال، کسانی که داروهای ضدانعقاد خون و آسپرین و مکملهایی با خاصیت ضدانعقادی مانند جینک و امگا3 مصرف میکنند. بروملین موجود در آناناس باعث افزایش جذب برخی از آنتیبیوتیکها مانند آموکسی سیلین میشود. از همین رو به این افراد توصیه میشود قبل از مصرف، با پزشک خود مشورت نمایند.
- مصرف بیش از حدّ آناناس سبب پوسیدگی دندان و تورم لثه میشود.
- مصرف آناناس در صورتی که کال و نارس باشد، برای کسانی که به زخم معده مبتلا هستند، مضر است زیرا آناناس در این حالت اسید فراوانی داشته و این اسید میتواند موجب تشدید زخم شود.
- مصرف آناناس برای افراد مبتلا به هموفیلی و بیماریهای شدید کبدی و کلیوی، چندان توصیه نمیشود زیرا ممکن است مدت زمان لازم جهت انعقاد خون را افزایش دهد و خطر خونریزی را در این بیماران بالا ببرد.
- آناناس به سبب داشتن قند زیاد، به بیماران مبتلا به قند سفارش نمیشود.
- میوه نرسیده آناناس میتواند منجر به سقط جنین شود.
- به طور کلی باید در مصرف آناناس همچون دیگر مواد غذایی جانب اعتدال را نگه داشت زیرا در مطالعهای مشاهده شد که مصرف دوز بسیار بالای بروملین (1840 میلیگرم)، باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون میشود.